fredag 9 april 2010

Datorprogram - DesignaKnit

Det är helt otänkbart att skriva om datorprogram för stickning utan att nämna DesignaKnit, även om det för min personliga del är med viss hatkärlek.
DesignaKnit är dyrt, svåranvänt, klumpigt översatt, har hopplös manual men man kan trots detta göra väldigt mycket med det, om man lyckas lära sig vill säga.

Man kan skapa ytmönster och modeller. Modeller finns i två varianter om man skaffar den professionella varianten, standardmodeller och orginalmodeller. Om jag har förstått det hela rätt finns även en del i programmet där man kan skapa ytmönster utifrån bilder.
Ytmönstren kan skickas direkt till elektroniska stickmaskiner, men man kan också skriva ut mallar för hålkort.
Modellerna kan också användas på flera sätt. De går att skriva ut som maller till stickledare, skriva ut som noteringar man stickar efter. Man kan också använda datorn som stickledare genom att koppla ihop stickmaskin med dator. Då får man alla instruktioner man behöver den vägen. Detta går också med en icke-elektronisk maskin. Finns en speciell sladd för detta ändåmål.
Har man en elektronisk Silver Reed i 800-serien behöver man någon form av detta program för att sticka mönster. Där sitter all mönstring i programmet och överförs direkt till släden.

Jag skaffade DesignaKnit för att jag ville kunna skapa ytmönster och föra över lätt till min elektroniska stickmaskin. Efter ett år och många timmar kan jag föra över mönster till stickmaskinen, men råkar hela tiden ut för trassel när jag försöker skapa egna ytmönster. Det jag lärt mig är att använda standardmodeller och det har jag god nytta av. Jag har stickat flera plagg med hjälp av notationsutskriften och den tycker jag mycket om. Vem vet, om några år kanske jag behärskar fler delar av programmet och tycker det är jättebra, men än är jag inte där.

Det går att ladda ner en demo på Olax hemsida (klicka på Datorprogram). Man kan också läsa mer om programmet på tillverkaren Softbytes hemsida.

fredag 2 april 2010

Datorprogram - Pattern Maker och Garment Styler

Jag har mest använt två olika program, Pattern Maker och Garment Styler från Cochenille. Med Pattern Maker gör jag ytmönstren medan Garment Styler gör själva konstruktionen av plaggen.
Pattern Maker
Programmet är på engelska och det är utmärkt när man vill prova fram olika ytmönster. Man kan få utskrivna diagram både med färg eller med symboler.
Garment Styler
Programmet är på engelska och man kan få ut en skriven stickbeskrivning. Man kan också få ut plaggdelarna som skisser med mått och siffror på och sticka efter det. Man kan t.o.m. få plaggdelarna utskrivna i naturlig storlek eller i en storlek som passar till en stickledare.
Båda programmen är ganska gamla och de fungerade inte med Vista, så jag använder dem numera ganska sällan på en gammal dator.

Man kan inte få tag på dessa program nya längre utan Cochenille har sedan lång tid ersatt Garment Styler med Garment Designer. Pattern Maker verkar vara ersatt med Stitch Painter. De nyare programmen verkar ha en massa fler funktioner, men de har jag alltså inte provat.