söndag 21 mars 2010

Datorprogram - Knitware

För att skapa modeller att sticka med sin stickmaskin kan man göra på flera sätt. Ett av dem är att använda datorprogram. Det finns flera stycken att välja på, från enkla till mycket avancerade, från billiga till mycket dyra. Jag tänkte börja med det program jag själv känner till bäst nämligen Knitware.

Knitware säljs i Sverige av Vikatextil. Det är ett enkelt, billigt program som är väldigt lättanvänt. Jag kom över det i början av 90-talet i Dosversion och har blivit en trogen användare. Det finns tre olika programdelar. En för tröjor, en för sjalar och kjolar och basic som består att basversioner av tröja, byxa, kjol till både folk och fä. Med Basic skapar man lätt hundtröjor, dockkläder, bebiskläder med mera.

Programmet är på engelska och man kan få ut en skriven stickbeskrivning. Man kan också få ut plaggdelarna som skisser med mått och siffror på och sticka efter det.

Knitware skapades av en kanadensiska vid namn Janet Tombu. För ett par år sedan såldes Knitware till en amerikanska och tyvärr verkar det som om hon lagt utvecklingen på is. Knitware fungerar idag inte med alla datorer (tex inte med 64 bitars versioner av Windows) och GreatKnitDesigns (som nu äger Knitware) har också dragit in på supporten. Det finns visserligen fler program som inte fungerar med 64-bitars operativ, men de vad jag vet jobbar de på att få det att fungera.
Det är väldigt synd för Knitware är ett mycket bra program. Man får väldigt mycket för pengarna. Ladda ner en demo och prova själva.

onsdag 10 mars 2010

Alpackagarn

Ett härligt alpackagarn på kon finns hos Naturgarn. Det heter Indicita och finns i många färger. Passar alldeles utmärkt att sticka på en standardmaskin. Jag har stickat massor av pulsvärmare i detta garn. Det har samma tjocklek som Drops Alpacka.

fredag 5 mars 2010

Shetlandsgarn och andra kongarner

Hos Stackmora vävstuga finns det bl.a. äkta Shetlandsgarn från Jamieson´s Spinning  på kon.
Hos Stäkets Hantverk & Design finns det tunna silke- och kashmirgarner och garnblandningar på kon.