söndag 21 februari 2010

Fler inköpsställen - Ankis design

Ankis design har en del garn på kon för maskinstickning. Här finns både alpacka, lammull och silke på kon.

Dessutom finns det en del roligt att läsa om de gamla sockstickningsmaskinerna Anki stickar sina sockor på. Sockgarn som passar både gamla och nya stickmaskiner finns också.

fredag 19 februari 2010

Brothershoppen

Brothershoppen startade för ett par år sedan med att sälja maskiner och reservdelar till Brothers stickmaskiner. Nu har de också garn, fyra olika kongarner.

Ett ullgarn, Sport, som finns i väldigt många färger och som är mycket mjukt och skönt. Ett bomullsgarn som också är väldigt fint. Ett akrylgarn av bra kvalité. Bra till barntröjor och om man vill ha något billigare än ull att experimentera med. Sedan har de ett tunnt entrådigt garn som är tänkt att tovas. Det har jag inte provat.

måndag 15 februari 2010

Stickdag med Kullerbyttan


Igår var det dags för vår Stickdag med Kullerbyttan. Några stycken från Stockholmsområdet och så en ända från Gävle. Som alltid när maskinstickare träffas blir det en salig blandning av prat, fika och prova på maskin.

Stickledare var ett ämne vi avhandlade under dagen. En stickledare är en finurlig mojäng där man helt enkelt ritar upp sitt tilltänkta plagg och sedan matar in siffrorna från sitt maskprov och så kan man sticka helt utan problem. Lenas stickledare, som är inbyggd i hennes gamla elektroniska maskin, fungerade riktigt bra.

Plätteringsteknik talade vi också om . Det är ett sätt att sticka så att man får ett garn på utsidan och ett på insidan. Mössan här är stickad i den tekniken.

På LKn är det hur enkelt som helst att sticka med den här tekniken men på hålkortsmaskinen 280 är det svårare att trä garnet rätt. När man väl lyckats få garnet på plats är det lika lätt som att sticka slätstickning.

Sara lyckas till slut få garnet på rätt ställe. Inte helt lätt men det gick!

Alla kände vi oss nöjda med dagen. Vi maskinstickare är ju inte så bortskämda med att få träffa andra så en dag som denna är väldigt rolig.

söndag 14 februari 2010

The Bond- magazine

Någon som har en undanstoppad Bond-stickmaskin? Det lär finnas oräkneliga i det här landet. Jag har också en. På sitt sätt en den rolig för den är så tekniskt sätt enkel, men den är långt ifrån enkel att sticka på. Med Bonden kan man verkligen tala om att man behöver handlag.

Nu har jag hittat en blogg med länkar till gamla bondmagazine att ladda ner. Kvalitén är inte alltid den mesta på det inskannade, garnerna omöjliga att få tag på här, men det kan ändå vara roligt att bläddra igenom. Det finns tekniktips och mycket bilder att bli inspirerad av.

lördag 13 februari 2010

Charima

Jag har under åren handlat mycket garn hos Charima. Hemsidan är inte mycket att hänga i julgranen, men kontaktuppgifter hittar ni där. Här hittar man massor av olika sorters garner på kon. Bl.a. har jag köpt mängder av shetlandsgarn och merino/silke här för några år sedan.

torsdag 11 februari 2010

Länkar till inköpsställen

Det är inte alltid så lätt att veta var man ska hitta stickmaskiner, reservdelar eller garner på kon. Vi tänkte skriva ett antal inlägg med tips på bra ställen och dessutom lägger vi in länkarna i en lista till höger på sidan, så det är lätt att hitta vid ett senare tillfälle.

Först ut är Stickbutiken vid S:t Eriksplan. Här kan du se och prova stickmaskiner av olika slag. Det finns också 6 olika sorters garner på kon. För er som inte är i Stockholm så ofta finns det en webshop. Det är i den här butiken som vi Kullerbyttor har våra möten, så vi har möjlighet att visa varandra saker på stickmaskiner m.m. Nästa möte är den 10/3 kl. 18.00. Välkomna dit!